DIJAŠKI SPLET – PRISPEVKI DIJAKOV

PUD na Finskem 2017

V okviru programa Erasmus + se štirje naši dijaki že tradicionalno udeležujejo praktičnega usposabljanja v mestu Espoo v bližini Helsinkov. Tam bodo prebili štiri tedne, prvi teden bo z njimi učiteljica spremljevalka. Sproti nas bodo obveščali, kaj se dogaja na hladnem severu.

1. – 2. DAN

V nedeljo 15. 1. 2017 smo se Nejc, Sara, Neža, Lara in profesorica Tamara Radošević odpravili na Finsko (uspešno našli našo prtljago!)  in prišli na cilj skoraj drugi dan. Po uspešnem prihodu do študentskega doma je sledilo neuspešno vdiranje v tuje sobe, no na koncu nam je le uspelo najti našo. Spanje je bilo zelo kratko in zjutraj smo pozajtrkovali najhitreje pripravljen zajtrk (če si lačen poješ vse). Avtobusu smo že na vse zgodaj zjutraj mahali, da nam je sploh ustavil (tako je pravilo). Na ogromni železniški postaji smo uspešno našli pravi vlak (vozi nad 120km/h in sploh ni najhitrejši) in se odpeljali do Kampusa Omnie v mestu Espoo. Tam so nam razkazali praktične učilnice in nam razložili delovanje šolskega sistema, ki se kar precej razlikuje od našega. Po napornem dnevu smo se vrnili in se vsi razveselili hrane in tople postelje.

 

 3. DAN

Več ...

4. in 5. DAN

5. dan je bil za nas prvi delovni dan. Vsi smo že zjutraj odšli od doma. Sara in Neža v Villo Tapillo in Lara in Nejc v Villo Kaskimaki. Oba domova za starejše sta zasebna in veliko manjša, kot smo tega navajeni pri nas. Imata približno 25 ljudi. Zaposlenih je veliko več in vse delo poteka veliko bolj umirjeno, sproščeno in natančno.

Naslednji dan, so dopoldanske ure potekale enako, vsi štirje smo opravljali prakso. Po koncu smo se dobili na glavni železniški postaji, skupaj pojedli kosilo in si malo ogledali center mesta. Nato smo si vzeli čas za sprostitev in v prijetnem ambientu, v kavarni, počakali na predstavo drsalcev v samem centru mesta.

 

 

 5. in 6. DAN

V petek zvečer, smo se poslovili od profesorice Tamare, ki nas je v soboto zjutraj zapustila in odletela proti Sloveniji. Odločili smo se, da gremo raziskat kakšno je nočno življenje Finske. Poleg tega je Sara praznovala rojstni dan. S tramvajem smo se peljali gor in dol po mestu ter na neki postaji spontano zapustili tramvaj. Odpravili smo se v Cafe Mascot, kjer se ob ponedeljkih zbirajo študentje iz drugih držav. V soboto smo si vsi privoščili gromozansko dolg spanec, ki smo ga nujno potrebovali. Energijo smo porabili za pranje oblek predvsem pa njihovo sušenje (sušilec ni delal tako kot bi moral in je bilo vse mokro). Odpravili smo se tudi na ogled parka. Na koncu smo si privoščili še vročo čokolado, da smo pogreli svoje mrzle noske.

 

7. DAN: nedelja, 22.1. 2017

V nedeljo smo se s trajektom odpravili na otok Suomenlinna. Ogledali smo si cerkev, ki je bila zgrajena leta 1920 in ima danes posebno vlogo, saj njen zvonik služi kot svetilnik tako za morski kot za zračni promet. Nato smo se povzpeli na Kustaanmiekka, kjer se nam je odprl čudovit razgled na sončni zahod in prelepo morje. Ogledali smo si tudi vojaški muzej, nato pa odšli proti domu.

 

2. TEDEN

Drugi teden je minil ekspresno. Vsak dan smo se zjutraj odpravili v svoje domove, kjer opravljamo prakso. V domu Villa Kaskimaki, se je vsak dan dogajalo nekaj novega, saj stanovalcem vedno pripravijo novo aktivnost. En dan smo risali z vodenimi barvicami, igrali igro Wii, saj nekaj stanovalcev zna angleščino in je sporazumevanje z njimi za nas lažje. En dan, so oni nas učili finščine in mi njih slovenščine. V sredo smo imeli savna dan, to pomeni, da smo vse stanovalce, ki so zmožni in imajo željo, odpeljali v savno. Pomagali smo jim  pri tuširanju in z njimi previdno odšli v savno. Prinesli smo jim pijačo in se z njimi pogovarjali. Povedati vam moramo, da je bila neka gospa čisto zgrožena, da v Sloveniji skoraj nihče nima doma savne, kaj šele v domovih za starejše. Rekla nam je, naj staršem naročimo, da nam zgradijo savno, saj je enkrat tedensko obiskovanje le-te nujno. Naslednji dan je prišel zdravnik, ki je bil zelo prijazen in dovolil, da smo sodelovali pri obravnavi pacienta. Razložil je prav vse kar nas je zanimalo.

V popoldanskih urah pa sta si v torek Lara in Nejc ogledala hokejsko tekmo domačega kluba Jokerit. Druge dni pa smo po napornem delu le počivali. Petek pa je Nejc izkoristil za koncert Sonata Arctica in Thunderstone. Punce pa so si organizirale »babji« večer, katerega so ga izkoristile za obisk savne, ki se nahaja v našem domu.
V soboto smo se odpravili v nakupovalni center v Lepavaro, to je mesto, ki je nekoliko oddaljeno od samega središča Finske, saj je tam vse veliko dražje. V nedeljo pa smo odšli na tržnico, ki je nismo našli, ha, ha. Zato je Nejc odšel domov, punce pa smo si vzele čas zase in odšle v znano trgovino Victoria Secret.

3. TEDEN

Te dni smo si vzeli za raziskovanje kulturnih znamenitosti. Naš tedenski ogled je vseboval:
dve cerkvi, ki sta tako od zunaj kot od znotraj gromozansko veliki, narodni muzej, mestni muzej, čisto po naključju smo našli še tržnico, ki smo jo iskali že prejšnji teden in smo tako, mimogrede opravili še nakup po spominkih.

Ker se je teden bližal h koncu prav tako kot naš raven sladkorja, smo se odločili, da se ponovno odpravimo v Fazer, tovarno čokolade. Zaloge smo si naredili, kar za cel mesec, nekateri tudi skoraj za 3 kg čokolade. Kako bomo to spravili v kovček? Nihče ne ve. Vemo pa, da imamo še en teden časa, da se zaloge čokolade zmanjšajo. ;)

 

 

 

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost